Szőlő metszés és a kandallók

Az egyik barátnőmmel hétvégente elvállaltunk egy munkát, a közeli szőlőben. Mivel elég nagy a gazdaság mindig keresnek embert minden féle munkára. Hol éppen szőlőt kell metszeni, hol pedig a barack fákat, vagy mondjuk az epret kell gondozni.

A gazdaság

A szomszédos falu határában van egy hatalmas nagy gyümölcsös gazdaság. Már két éve ismerjük Gáza bácsit, aki a gazdaság tulajdonosa, és a fiát is Misit. Igen csak helyes srác, ezt az első alkalommal megállapítottuk Gabival a barátnőmmel.

Szóval az újságban találtuk véletlenül a cikket, miközben bogarásztuk a hirdetéseket. Nem dolgozni akartunk, hiszen mind ketten tanulunk még főiskolán, de jó lenne egy kis kereset kiegészítés a nyár közeledtével még inkább. Így indultunk neki a jelentkezésnek. Azóta mindig megyünk, ha tehetjük, és ha hívnak minket. Miután fiatalságunk ellenére megbízhatónak tartanak minket, így ha van munka mindig szólnak. Amúgy az internetet is böngésztük, és a hirdetések mellett sok érdekes cikket is találtunk, mint ezt is.

Jól jön a plusz kereset, mert jogosítványra gyűjtök. Persze minden fillérért meg kell dolgozni, de érdemes tudom.

A munka

Ha nem esik az eső, akkor tudunk csak menni dolgozni. A múlt héten ez igen jóra sikeredett, mert mind a két nap tudtunk menni, viszont az előtte lévő már annyira nem, mert végig esett. Ha két nap tudok menni, az 16 óra, és 600 forintos órabérben vagyunk. Tehát ha kiszámoljuk, az hétvégente majd 10.000 forintot jelent. A jogosítvány meg igen csak drága, így jó pár hétvégének kell eltelnie addig.

A munka úgy kezdődött, hogy az őszibarackot kellett megmetszeni. Nekünk, akik már oda járnak country-1209094_640jó ideje, nem is kell megmutatni, hiszen tavaly már csináltuk, és tudjuk, hogyan kell. Van amelyik rész nehezebb, van amelyik könnyebb. Miután végeztünk a barackosban, utána azt hittük nem lesz munka, de kiderült, hogy a tőkéket fiatalítani szeretnék, ami azt jelenti, hogy az öregeket ki kellett vágni. Az öreg tőke azt jelentette, hogy olyanok voltak akár a felkarom. A metsző olló itt már nem segített, csak a fűrész. Volt olyan, ahol azt hittem soha  nem végzünk vele. Mi fűrészeltünk, a másik csapat pedig a levágott ágakat, tőkéket húzkodta ki. Az sem volt kisebb feladta, mint a mienk, hiszen néhol úgy rá volt tekeredve a drótra, hogy úgy kellett lerángatni.

A felhasználás

Mivel minden jó valamire, így kitaláltuk, hogy a levágott tőkéket összerakjuk egy kupacba, és ha Géza bának nem kell, akkor haza visszük. A kandallókba nagyon jó fog égni, és akkor nem a fa fog fogyni. Mivel öregek a tőke, és szárazok, igen csak jól égnek, és gyorsan adják le a meleget. Igaz, nem olyan mint a fa, nem tartja a hőt, de most nem is nagyon van rá szükség. Na és mi van akkor, ha többet kell rá tenni? Van bőven onnan, ahonnan ez jött, ha van időnk, és akár ha elvisz minket apa az után futóval, akkor meg is tudjuk rakni. Akár még gyújtósnak is jó, nem is használjuk el mint, ingyen van, és jól ég az a fontos.