Polihisztor barát, avagy a megmentő, gumiabroncs és redőnyszakértő szuperhős

A 90-es évek óta panelházban lakunk, egészen hozzá is szoktam a dologhoz. De az utóbbi években a nyár annyira elképesztően perzselő és forró volt, hogy arra nincsenek szavak. Voltunk a budapesti strandok mindegyikén, hetente kipróbáltunk egy másikat, elmentünk a Balatonra, a Velencei tóra, de még a tengeren is eltöltöttünk pár napot, ahol nagyon is jól éreztük magunkat, sőt!

De visszatérve a lakásba, mindig ugyanaz fogadott, 40 fok, tikkasztó, száraz hőség. Szellőztetni nem érdemes, mert szél egy szál se járt arra, úgyhogy hiába imádkoztunk egy kis légmozgás után, nem nagyon hatott. Én már néha esőtáncot is jártam, komolyan. Az egyetlen enyhülést az éjszaka hozta, akkor bejött egy kis húsz fokos levegő az ablakon, ha nyitva hagytuk éjjelre, és egy kicsit lehűlt az épület is, de vigyázni kellett és még pirkadat előtt becsukni mindent, visszahúzni a függönyt, hogy nehogy elfelejtsük, mert reggel 9-kor már kezdődött elölről.

Már tényleg a költözésen gondolkodtunk, amikor is egyszer megjelent nálunk egy újdonsült barát, aki elsősorban autószereléssel foglalkozott, és kimondta a varázsszót, amint megérezte a szaunát: hőszigetelt alumínium redőny! Hát, én nekem eszembe sem jutott volna ilyen megoldás, de onnantól kezdve elkezdtünk napközben is élni, akkor is, ha otthon voltunk.

Megadta egy redőnyszerelő címét, aki pár nappal később fel is tették, és minden sokkal jobb lett. Komolyan, az a barátunk egy igazi polihisztor, valahogy mindenhez ért, persze főleg a műszaki cuccokhoz. De volt egy másik hozadéka is a látogatásának, mégpedig az, hogy elmondtuk neki, nem tudunk gumit cserélni. Hiába van egy lenti garázs, ami a lakáshoz tartozik, és benne áll a kicsi kocsink, mi egyszerűen nem értünk hozzá, szóval szégyenek szégyene, de tél óta a téli gumik vannak fent, amit akkor ugye muszáj csúszós időben. Hát, eléggé meg lettünk szidva, mondjuk, nem sokat használjuk a kocsit, de ő nem gondolkozott sokat, már mutatta is a weboldalt, ahonnan nagyon jó nyári gumikat lehet rendelni. Elmondta, hogy legközelebb megtisztelnénk vele (ugye ti is érzitek a gunyoros hangsúlyt?), ha inkább megkérdeznénk őt, aki ért a műszaki dolgokhoz, ahelyett, hogy hónapokig szenvedünk.

Arról nem is beszélve, hogy ez az oldal még az ilyen hozzá nem értőknek, mint mi, is elég hasznos tud lenni, mert nem csak egyszerűen rendelhető nyári gumikat találunk az oldalon, de ajánlók, hasznos információk tömkelege is. Megtudhatjuk, milyen gumiabroncs jelölések vannak, mit kell tudni a méretekről, és váltóméretekről, a sebességi indexről, a terhelési indexről, és komplett gumiabroncs használati útmutató tárul elénk. Ezen kívül elmagyarázzák, hogyan kell tárolni őket, merthogy ezzel még az öregedési folyamat is csökkenthető.

A legjobb, ha hűvös és száraz helyre tesszük őket, és ha hónapokig nem használjuk, akkor a légnyomást a legjobb a felére csökkenteni, és ellenőrizni időnként. Azért így tovább megmaradnak majd épségben. De akkor persze itt a következő kérdés, hogy hogyan kell ellenőrizni? De erre is rövid úton kapunk választ az oldalon! Itt megtudtam, hogy ezt hideg gumiabroncson kell megcsinálni, hogy se ne legyen alacsony, se túl magas, mert rendellenesen elkezdhet kopni, és folyamatosan túlterheli a gumit, és hogyha ezek megtörténnek, akkor utólag már nem fogjuk tudni helyrehozni a hibákat.

Szóval nyomásellenőrzés a nyári gumikon is kéthetente! Mellesleg azt is megtudtuk, hogy ha nem muszáj, akkor nem is nekünk kéne elvégezni a gumicserét a kocsin (itt egy kicsit kevésbé szégyelltem már magam), sőt, kifejezetten ajánlott minden alkalommal szervizbe vagy szakműhelybe vinni. Mondjuk én valószínűleg tényleg több kárt okoztam volna vele, mint hasznot, ha hozzányúlok, szóval ez esetben büszke voltam magamra, hogy jól döntöttem, és betudtam annak, hogy na, igen, hallgatni kell a megérzésekre. Ja, és mindez azért fontos, mert a megfelelően működő és funkcionáló gumiabroncsnál fontos a kiegyensúlyozás, statikus és dinamikus értelemben is, mert befolyásolja a jármű élettartamát, meg stabilitását is, ugye a kocsin a gumi a minden, ha az nincs megfelelő állapotban, akkor nem állunk túl jól.

Annyi biztos, hogy legközelebb időben rendelek nyári gumit, és már egy minimális tudás birtokában minél hamarabb szakszervizbe viszem, hogy felszereljék, hála szakember barátunknak, a szuperhősnek.